Blog Layout

Help! Een lek!

nov. 22, 2022

EHBO bij een lek!

Lekkages

 

Hoe herken je een lekkage?

Het jammere aan een lekkage is dat je het meestal veel te laat merkt.
Een plas op de grond, een muffe geur, schimmelvorming, houtrot, vochtplekken, enzoverder.
Of, jammer genoeg, je merkt het aan je waterfactuur. Voel je de bui al hangen? Het leven is al duur genoeg zou ik zeggen! Bij een lek loopt het water continu weg en je hebt er niet eens gebruik van kunnen maken.
Niet alleen vormt een lekkage een aanslag op je huis en je portemonnee, maar het zorgt ook voor schimmels die je ziek kunnen maken.

Hoe ontstaat de lekkage?

Dat is natuurlijk altijd dé vraag! Er kunnen vele oorzaken zijn.
Zoals daar zijn: verstopte dakgoten, kalkaanslag, lekkage van je dak, versleten kitranden, slecht afgewerkte afvoerputjes, slijtage, enzoverder.
In elk vertrek van je huis kan een lekkage ontstaan en water zoekt zich altijd een weg.
Je kan ervoor kiezen om het zelf proberen op te lossen, maar dit raden we niet aan.
Het is namelijk zo dat je denkt het probleem te hebben opgelost, maar dat het water gewoon een andere weg zoekt of dat het probleem zich toch ergens anders voordoet.

 

Een lekkage in de badkamer voorkomen

Hier spreken we dan wel over preventief, eenvoudig onderhoud.
Dingen die we vaak uitstellen.
Het is belangrijk dat we de zeepresten en de vieze haren vaak wegnemen uit de douche, uit de putjes, want die leiden tot verstoppingen. Je schuift dit vaak op de lange baan, maar het is wel zeer belangrijk.
Gebruik om de twee maanden een ontstopper voor je wasbak en je doucheputje.
Gebruik echter geen al te chemische ontstopper, want die werken lekkages juist in de hand (ze kunnen de afdichtingen aantasten).

 

Manieren om lekkages op te sporen

Lekdetectie is een manier om verborgen lekkages op te sporen zonder iets te moeten openbreken. Lekdetectie kan gebeuren door middel van vochtmetingen: zo meet men het vocht in de muren met speciale meetapparatuur.

Een andere techniek is thermografie: een infraroodcamera kijkt door de muren en vloeren heen en neemt warmteverschillen waar.
Men kan ook een druktest uitvoeren, waarbij de druk in de leidingen verhoogt wordt.
Als de druk wijzigt, dan heb je een lekkage en gaat de specialist zijn onderzoek verderzetten.
Bij een ultrasoontechniek worden er geluidsgolven gebruikt: water of vocht weerkaats geluid op een andere manier.
Met een endoscopie wordt er met een camera door buizen gegaan om te zien of er beschadigingen zijn.
Men kan ook een rookproef doen, waarbij er rook wordt gespoten (bijvoorbeeld in een buis).
Zo ziet de specialist meteen waar de lek zich bevindt waar de rook naar buiten komt (waar er zich dus een gat bevindt).
Ten slotte bestaat er nog de kleurstof test: deze test is vooral handig in drukloze leidingen.
Heb je een lek, dan ontsnapt daar de vloeistof. Dankzij de kleur, is het lek goed zichtbaar.

Bron: https://lekkageprobleemkwijt.nl/lekkage

 

Lekdetectie door LH Loodgieter Hasselt

Probeer je lekkage niet zelf te herstellen, maar doe een beroep op onze loodgieters, onze experten.
Zij hebben de ervaring, de expertise. Zij hebben ook dé juiste tools en hulpstukken bij zich om je te helpen.
Bovendien gaat een lekkage opsporen tegenwoordig heel gericht, zonder te breken of te slopen en reparatiekosten worden niet vergoed door je verzekering. Waterschade vaak wel.







11 apr., 2024
Heb je je ooit afgevraagd hoe je loodgieterswerk kunt optimaliseren voor waterbesparing en efficiëntie? In een tijd waarin milieubewustzijn steeds belangrijker wordt, is het belangrijk om na te denken over hoe we onze waterbronnen kunnen behouden en tegelijkertijd ons waterverbruik kunnen verminderen. Wij, de loodgieters van LH Loodgieter Hasselt willen enkele inzichten delen over hoe je je loodgietersystemen kunt optimaliseren voor een grotere milieuvriendelijkheid. Het probleem waar veel mensen mee te maken krijgen, is dat traditionele loodgietersystemen vaak niet erg efficiënt zijn als het gaat om waterverbruik. Oude toiletten, douchekoppen en kranen kunnen veel meer water verbruiken dan nodig is, wat leidt tot verspilling en hogere waterrekeningen. Bovendien kan lekkage in leidingen en armaturen ongemerkt blijven en onnodig water verspillen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar om dit probleem aan te pakken en je sanitair te optimaliseren voor waterbesparing. Een van de eerste stappen die je kunt nemen, is het vervangen van oude, inefficiënte armaturen door waterbesparende modellen. Moderne toiletten, douchekoppen en kranen zijn ontworpen om minder water te verbruiken zonder in te leveren op prestaties. Een andere mogelijke oplossing is het installeren van lekdetectiesystemen om lekkage vroegtijdig te detecteren en te repareren voordat er significant water verloren gaat. Door regelmatig onderhoud uit te voeren aan je sanitair , zoals het controleren op lekkages en het reinigen van afvoeren, kun je ook de efficiëntie van je systemen verbeteren en waterbesparing bevorderen. Het optimaliseren van je loodgieterswerk voor waterbesparing en efficiëntie is dus een belangrijke stap om bij te dragen aan een duurzamer milieu. Door te investeren in waterbesparende armaturen, het opsporen en repareren van lekkages en regelmatig onderhoud uit te voeren aan je loodgietersystemen, kun je niet alleen water, maar ook geld besparen op je waterrekening. Neem contact op met LH Loodgieter Hasselt voor professioneel advies en diensten om je loodgietersystemen te optimaliseren voor waterbesparing en efficiëntie.
15 feb., 2023
The body content of your post goes here. To edit this text, click on it and delete this default text and start typing your own or paste your own from a different source.
13 jan., 2023
The body content of your post goes here. To edit this text, click on it and delete this default text and start typing your own or paste your own from a different source.
Share by: